Een bevlogen heelmeester
Het levensverhaal van Albert Hendrik Smook

titel

Een bevlogen heelmeester

subtitel

Het levensverhaal van Albert Hendrik Smook

schrijver

A.H. Smook

ISBN

ISBN 978 90 79221 05 9

omvang

452 pagina´s

prijs

€26,50

Uitsluitend via FriKey of diverse verkooppunten in Bergen nh te verkrijgen.

Een bevlogen heelmeester - omslag

De geschiedenis van een energieke jongeman, die als oudste zoon in een christelijk vervenersgezin uit Nieuw-Weerdinge, besluit om dokter te worden. Na zijn pensionering typt hij zijn dagboeken uit de Japanse concentratiekampen in Nederlands-Indië uit en vult deze met zijn herinneringen aan tot een prachtig levensverhaal, gelardeerd met anekdotes over diverse kleurrijke personen die zijn pad kruizen. Of hij over een melkboer of een sultan, over de intriges in de Hofstad of over de verwikkelingen van het koloniale leven in Nederlands Indië schrijft, altijd blijft hij integer en prikt hij dwars door allerlei façades heen om tot de kern van de mensen en de omstandigheden te komen.

Bevlogen Heelmeester

Albert – Ab voor zijn vrienden – vertelt over zijn jeugd op het platteland, zijn studie in Groningen en zijn chirurgische opleiding in het Rode Kruisziekenhuis in Den Haag. Hier ontmoet hij de liefde van zijn leven, de verpleegster Clothilde. De Duitse barones Clothilde von Ulm Erbach is als hongerkindje na de Eerste Wereldoorlog liefdevol in opgenomen in het gezin van een KNIL officier. Haar verpleegopleiding zal haar in de eerste maanden van de oorlog nog van pas komen bij de Burgerlijke Medische Oorlogsvoorziening.

Samen bouwen ze eind jaren dertig een gezinsleven op in Medan op Sumatra, waar Ab als chirurg is aangesteld bij de Deli Maatschappij. Een idyllische tijd die ruw verstoord wordt door de Japanse invasie. Het jonge gezin valt uiteen en brengt deze tijd ver van elkaar door, Clothilde met de jongens op Java, Ab op Sumatra. Een moeilijke en onzekere periode die niet meteen na de capitulatie van Japan beëindigd wordt.

Dit dagboek biedt een prachtig tijdsbeeld van een chirurg in de tropen, waarbij heel scherp de soms hilarische situaties beschreven worden, die mede ontstaan door de bizarre omstandigheden en de maatschappelijke verschuivingen tijdens de oorlogstijd in het nog koloniale Nederlands Indië.

Quotes

Wat een prachtig boek is Een bevlogen heelmeester, ik heb er van genoten. Soms zijn er van die boeken waarvan je het jammer vindt dat je het uit hebt. W.d.G.

Het is een prachtig geheel geworden. Heb het met veel plezier en aandacht gelezen. Aangrijpend en aandoenlijk tegelijk, met voor mij, en ik vermoed ook vele anderen, herkenningspunten en aanknopingspunten. Het verdient een ruime verspreiding met name omdat er zo veel personen in genoemd worden. J.v.B.

Na het lezen van dit boek, weet ik nu na ruim 65 jaar eindelijk hoe en waar mijn vader is overleden. Wat zou mijn moeder graag geweten hebben dat hij niet alleen is gestorven en dat hij een heuse begrafenis heeft gehad. S. M. v.d.B.

Ik bewonder de wijze waarop Smook en zijn vrouw over elkaar schrijven, ik denk dat ook mijn ouders zo voor elkaar waren. Ik dank u voor dit boek, waarin vele puzzelstukjes op zijn plaats vallen en vele vragen alsnog beantwoord worden, en ben blij het gelezen te hebben. J. K.

Dat ik uw boek met nog meer aandacht heb gelezen ligt in het feit dat ik zelf destijds ook in Indië woonde en ook in een Japans kamp de oorlog heb doorgemaakt. Ik was toen een jongetje van twaalf en zat, gescheiden van mijn moeder, in een mannenkamp te Tjimahi alleen omdat de Japanse keizer mij ‘een te groot gevaar’ vond voor de Japanse staat. Ik wil u van harte feliciteren met uw prestatie dit zo nuttige boek te hebben geschreven. Het leest vlot en geeft een enorme hoeveelheid informatie over deze moeilijke tijd waarin uw schoonvader op voortreffelijke wijze en hard werkend de vier jaar van scheiding van het gezin heeft volbracht. Daarbij kreeg hij nimmer bericht van zijn echtgenote die het in Banjoebiroe met de kinderen in haar eentje moest rooien. Ook die heeft een onderscheiding verdiend. P.B.

Social Media

Uw vader was niet alleen een eminent chirurg, maar ook een erudiet mens. Heel Heerenveen en omstreken had groot respect voor dokter Smook. J. C.

Ik vond het bijzonder een boek te lezen met zoveel persoonlijke details. Ik voelde me af en toe haast een voyeur. Een prachtig oorlogsdocument. Het is buitengewoon interessant om de verhalen rondom Medan, Padang Brahrang en Atjeh te lezen. W.M.