Een kasteel in Bergen aan Zee

De geschiedenis van het huis op het Russenduin

Een Kasteel in Bergen aan Zee

titel

Een kasteel in Bergen aan Zee

subtitel

De geschiedenis van het huis op het Russenduin

schrijver

Maria Smook–Krikke

ISBN

ISBN 978 90 8597 007 1

omvang

80 pagina´s

uitgeverij

Bonneville

prijs

€ 10,00

Uitsluitend via FriKey of diverse verkooppunten in Bergen nh te verkrijgen.

Social Media

Wandelen door de prachtige bossen en duinen van Bergen, Sachoorl en Egmond, dat is een beetje verdwalen in de schoonheid van de natuur... Soms met gedichten in het hoofd van moderne, van bekende of van verleden dichters als Adriaan Roland Holst of Herman Gorter... Of met muziek in het hoofd van... Je raakt de weg soms helemaal kwijt. En dan torent daar hoog boven de bomen, boven de heide en de brem, bovenop een duin, Huize Glory!

Heette dat niet in haar glorietijd villa Russenduin? Of zelfs kasteel Russenduin?

Het is een baken voor wandelaars, een vuurtoren zonder vuur. Eens wit, toen weer bruin en nu bijna groen. Het schijnt dat er een paar duizend Russen onder begraven liggen. Is dat zo? Of waren het Engelsen, Bataven of Fransen uit de periode rond 1799?

Maria Smook-Krikke beschrijft de lotgevallen van de villa, van Bio-Vacantieoord en van de Ark van Noach. De geschiedenis van Huize Glory valt samen met de geschiedenis van Bergen aan Zee, badplaats, kuuroord en trekpleister voor natuurliefhebbers. Een terugblik op een monument uit de geschiedenis van Bergen aan Zee 100 jaar.

Een Kasteel in Bergen aan Zee

Quote

Recensie op www.flickr.com ...Iedereen kent de toren op 't Russenduin, hij is van overal te zien, maar de dennenbomen onttrekken Huize Glory nu grotendeels aan het zicht. Totaal unieke villa, on-Nederlands, en dat op zo'n unieke locatie, ik was zeer onder de indruk. Aparte gescheidenis ook, ik heb bij 't VVV in Bergen er een boekje over gekocht: geschreven door Maria Smook-Krikke, titel: "Een kasteel in Bergen aan Zee", 80 blz, 2006, heel informatief!
d_vdm