Maria Smook

Biografie

Maria Smook-Krikke

Maria A.G. Krikke werd op 27 mei 1939 geboren in Assen. Na het eindexamen MULO in 1955 kreeg zij een baan bij Boekhandel Van Gorcum en Comp. in Assen. In 1957 behaalde zij het officiële examen ‘boekverkoopster’ van de CPNB. Met haar 17 jaren was zij daarmee de jongste gediplomeerde boekverkoopster in Nederland. Zij werkte vervolgens een paar jaar bij Uitgeverij J.B. Wolters in Groningen en bij boekhandel Jan Haverman in Amsterdam.

In 1960 trouwde zij in Groningen met Gerard J. Timmerman, onderwijzer en student sociologie, met wie zij vier kinderen kreeg. Na haar scheiding trouwde zij enkele jaren later met Aycke O.A. Smook, assistent chirurgie. Met hem kreeg zij nog een zoon. Nadat Smook zijn opleiding had afgerond in 1974 kreeg hij een plaats als chirurg in Alkmaar en verhuisden zij naar Bergen NH.

Social Media

Tussen de jaren 1960 tot 1980 zorgde zij met veel plezier voor huis, tuin en gezin. In 1980 begon het echter te wringen en besloot zij weer naar school te gaan. Na vier jaar ‘Drebbelen’ behaalde zij haar diploma Atheneum en besloot zij een oude droom te verwezenlijken, namelijk goed Frans te kunnen lezen. In 1992 studeerde zij af aan de UVA in de Franse Taal– en Letterkunde, met als bijvakken Spaans en Kunstgeschiedenis.

Toen de eigenaar van de Bergense Kookwinkel, een oude kennis uit Assen, opeens met een personeeltekort kampte, sprong zij hem ‘even’ bij. Hetgeen enigszins uit de hand liep: het ‘even’ werd uiteindelijk enkele jaren. Van 1994–2000 was zij vervolgens als conservator in dienst van de Stichting Lucebert. Samen met Tony Swaanswijk–Koek documenteerde zij de collectie en ordende zij het archief en de bibliotheek, zowel in Bergen als in Spanje.

In 2005 vroeg de redactie van de Historische Vereniging Bergen haar een artikel te schrijven voor de Bergense Kroniek. Na enige aarzeling stemde zij toe, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de volgende boekenplank.