Maria Smook

Publicaties

Maria Smook Gisèle van Waterschoot van der Gracht en haar Bergense connecties

Gisèle van Waterschoot van der Gracht en haar Bergense connecties

Een glazenierster van groot formaat en een veelzijdig talent.

Zo omschreef Dirk Klomp in zijn boek In en om de Bergensche School uit 1943 de toen 31 jarige Gisèle van Waterschoot van der Gracht. Dat zij deze uitspraak volledig heeft waargemaakt kunt u lezen en zien in deze kleine hommage aan een bijzondere en begaafde vrouw die op 11 september haar 100e verjaardag vierde.

Maria Smook Een Bevlogen Heelmeester

Een bevlogen heelmeester. Het levensverhaal van Albert Hendrik Smook

Een autobiografie, samengesteld uit herinneringen, brieven en documenten die na de dood van zijn vrouw in 2007 tevoorschijn kwamen. Uit al deze authentieke papieren heeft zijn schoondochter, Maria Smook–Krikke, een boek samengesteld dat een boeiend verslag geeft van het bij tijden roerige leven van een aimabel en gepassioneerd mens. Op meeslepende wijze beschrijft Smook zijn jeugd in Nieuw-Weerdinge, zijn studententijd in Groningen en zijn assistententijd in Den Haag. Als chirurg gaat hij daarna naar Nederlands–Indië, waar hij en zijn vrouw en kinderen vier prachtige jaren beleven, gevolgd door vier jaren van spanning en onzekerheid onder de Japanse bezetting. In 1946 komt het gezin herenigd terug naar Nederland en vestigt Smook zich als chirurg in Heerenveen.

Maria Smook Hommage aan Jeanne Kouwenaar–Bijlo

Hommage aan Jeanne Kouwenaar–Bijlo

Jeanne, de beeldhouwster. Een hommage aan Jeanne Kouwenaar–Bijlo. Dit boek was een cadeautje voor David Kouwenaar die op 21 februari 2011 zijn 90e verjaardag vierde. Ter gelegenheid van dit feit werd in Museum Kranenburg een tentoonstelling ingericht van deze twee vooraanstaande Bergense kunstenaars, Jeanne Kouwenaar–Bijlo en David Kouwenaar.

Maria Smook Bergense Drieluik in Bergen aan Zee

Drieluik Bergen aan Zee

Het Zee Aquarium in Bergen aan Zee is al ruim 55 jaar een topattractie, toch wordt hier in de regio weinig aandacht aan besteedt. De hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen.

Een P.W. Janssenpark in Bergen aan Zee? Dat de familie Janssen meer voor onze regio heeft betekend dan algemeen wordt aangenomen, wordt in dit verhaal onthuld.

Bergen aan Zee Ruim honderd jaar plannen. Dit verhaal over alle plannen om Bergen aan Zee uit te breiden, is al eens in een kleine editie verschenen bij het 100jarig bestaan van Bergen aan Zee. Omdat het voor een groter publiek interessant kan zijn, drukken we het hier nog eens af.

Maria Smook Bergense Kroniek

De Heren en Vrouwen van Bergen.

Quotes

‘Een belangrijke dag voor de Historische Vereniging Bergen wordt 14 september. De vereniging brengt op die dag een themanummer uit dat geheel gewijd is aan de heren en vrouwen van Bergen. Dat wil zeggen vanaf de eerst bekende heer Galo van Bergen tot en met Hugo van Reenen, die nu deze titel bezit.’ De Duinstreek, 8 september 2010

Maria Smook Bergense Kroniek

Herman Plomper, Verhuizen was zijn vak. Verzamelen zijn passie. Bergense Kroniek, Themanummer 8, Historische Vereniging Bergen NH, februari 2009.

Quotes

‘Heel erg bedankt voor het blad over Plomper. Het is een goed overzicht over zijn leven in die tijd. Het was inderdaad een bijzondere man die als een van de eersten de kwaliteit van de latere Cobraschilders, Appel, Corneille en Constant herkende en hun werk aankocht.’ H.F.

Maria Smook Tagesbuch Emma Ehret

Emma Ehret´s Tagebuch 9 Dezember 1909 – 4 April 1916

Emma Ehret, de vrouw van Wilhelm Ferdinand von Ulm Erbach, was de grootmoeder van A.O. Aycke Smook, de echtgenoot van Maria. Dit authentieke dagboekje werd in modern Duits vertaald door Maria Smook en uitgegeven in Bergen 2007, naar een ontwerp van Anita Vrielink – Frikey Bergen nh – en gedrukt bij DDPP Documents Partners bv, Wormerveer.

Maria Smook Hommage aan Lucebert

Het boekje Hommage aan Lucebert dat werd uitgegeven ter gelegenheid van de onthulling van een beeld van Emo Verkerk, bevat bijdragen van Hein Holsmuller, Hans Bouwer en Jan Hageman, Lenze L. Bouwers, Jan Oegeman, Cyrille Offermans, Emo Verkerk en Lucebert.

Op 10 mei 2007 werd in Bergen het beeld ‘Hommage aan Lucebert’ van de kunstenaar Emo Verkerk onthuld door Tony Swaanswijk, de echtgenote van de in 1994 overleden Lucebert.

Maria Smook Een Kasteel in Bergen aan Zee

Een kasteel in Bergen aan Zee. De geschiedenis van het huis op het Russenduin.

Villa Russenduin heeft nooit als villa gefunctioneerd daar de opdrachtgever stierf kort nadat de villa gereed was in 1918. In 1931 werd het gebouw gekocht door de Nederlandse Bioscoopbond om er een koloniehuis in te vestigen. In 1933 wordt het 'Bio–Vacantieoord' geopend. Sinds 1975 is de villa eigendom van de Stichting Verenigingskerk Nederland.

Maria Smook Catalogus

Catalogus behorende bij de Herdenkingstentoonstelling 100 jarig bestaan Bergen aan Zee, een herhaling van de Herdenkingstentoonstelling 25–jarig bestaan Bergen aan Zee, 1931.

Deze catalogus werd met een nieuw voorwoord herdrukt in mei 2006 door DDPP Document Partners, Wormerveer.

Maria Smook Bergen aan Zee 100 jaar Plannen

Bergen aan Zee, 100 jaar plannen.

'Deze maand, juni 2006, worden de vele liefhebbers van de Bergense historie verrast met 'Bergen aan Zee, 100 jaar plannen'. Dit door Maria Smook–Krikke geschreven en Anita Vrielink vormgegeven boekje is voortreffelijk uitgevoerd door uitgeverij bv Bonneville, Bergen. De schrijfster bewijst hiermee vele geïnteresseerden in de beide Bergense dorpen en daarbuiten een goede dienst. Het hoort zeker op vele boekenplanken.' H.J.

Maria Smook Bergense Kroniek

Koloniehuizen in Bergen aan Zee

een artikel in het Jubileumnummer ‘Bergen aan Zee 100 jaar’ van de Bergense Kroniek. Een uitgave van de Historische Vereniging Bergen, juni 2006.

Social Media